Întrebări frecvente - Bugetare participativă
- Economie locală
- Infrastrutură, dezvoltare urbană și mediu
- Sănătate, educație și servicii sociale
- Turism, cultură și sport
- Agricultură și dezvoltare rurală
- Să corespundă unui obiectiv de interes general.
- Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Consiliului Judetean Tulcea şi care vizează un spaţiu public.
- Să nu intre în aria altor programe Consiliului Judetean Tulcea cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.
- Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale judetului aflate în derulare.
- Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.
- Să nu aibă un caracter politic sau etnic.
- Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.
- Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.
- Să se încadreze în bugetul maxim alocat.
Propunerile vor fi luate în considerare în mod corespunzător cu condiția respectării criteriilor de eligibilitate.
Comiile de specialitate din cadrul Consiliului Judetean Tulcea va realiza o analiză tehnică a tuturor propunerilor depuse de cetățeni. În urma analizei, propunerile supuse votului vor păstra ideea iniţială, dar ele vor fi adaptate de către serviciile din cadrul institutiei, care vor estima mai exact costurile implicate, posibilităţile concrete de acţiune și timpul de execuție.
Dacă se constată că unele propuneri sunt similare în ceea ce privește conținutul sau proximitatea spaţială, poate fi justificată integrarea acestora într-un singur proiect, cu înștiințarea prealabilă a deponenților.
Cetățenii care depun propuneri care nu ajung să fie supuse votului au dreptul să primească, la cerere, explicaţii privind motivele acestei decizii.
Comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Judetean Tulcea va realiza o analiză tehnică a tuturor propunerilor depuse de cetățeni. În urma analizei, propunerile supuse votului vor păstra ideea iniţială, dar ele vor fi adaptate de către serviciile din cadrul institutiei, care vor estima mai exact costurile implicate, posibilităţile concrete de acţiune și timpul de execuție.
Dacă se constată că unele propuneri sunt similare în ceea ce privește conținutul sau proximitatea spaţială, poate fi justificată integrarea acestora într-un singur proiect, cu înștiințarea prealabilă a deponenților.
Cetățenii care depun propuneri care nu ajung să fie supuse votului au dreptul să primească, la cerere, explicaţii privind motivele acestei decizii.
Votarea este restrictionată la teritoriul Judetului Tulcea. Pentru a putea vota este necesar ca în momentul votului să vă aflați pe raza teritoriului Judetului Tulcea și să permiteți accesul la locația dumneavoastră. Platforma de Bugetare Participativă a Consiliului Județean Tulcea colectează date despre locația dumneavoastră doar în momentul votului pentru a asigura respectarea procedurii de votare.
Votul are loc în două etape distincte. În prima fază de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege şase proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele şase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta 30 proiecte (primele trei proiecte clasate în ordinea numărului de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapa de vot, iar restul în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte).
În a doua etapă, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele 30 stabilite în prima fază. Vor fi selectate un număr de 15 proiecte. Cel mai votat proiect din fiecare domeniu va fi selectat automat, iar restul vor fi selectate în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.
Fiecare participant poate vota o singură dată în fiecare etapă a votului. Votarea online presupune înregistrarea prealabilă pe platformă.
- Să exprim problemele cu care mă confrunt şi să propun soluţii pentru acestea.
- Să fiu ascultat, înţeles şi să văd că părerea mea chiar contează.
- Să formulez idei şi iniţiative proprii pentru ca viaţa să fie mai bună şi mai plăcută în cartierul şi în oraşul meu.
- Să particip efectiv la stabilirea priorităţilor în cheltuirea banilor comunităţii noastre locale.
- Să am ocazia de a-mi transforma ideile în proiecte ale comunităţii.