CE ESTE ?

Bugetarea participativă este un proces derulat de Consiliul Județean  Tulcea  prin care ideile şi iniţiativele comunităţii județene Tulcea  se manifestă şi se transformă în realitate.
Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
Gândiți-vă la bugetul familiei dumneavoastră și la modul în care vă dobândiți și vă cheltuiți banii. Apoi imaginați-vă o familie de câteva mii de ori mai mare (comunitatea locală în care trăiți și munciți) care are de colectat și de cheltuit o sumă mai mare de bani (bugetul local). Bugetarea participativă este un proces similar, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din județul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local. 

 

Bugetul participativ este adoptat cu succes în străinătate – care sunt motivele pentru implementarea bugetului participativ la noi?
  • PERMITE CETĂŢENILOR SĂ CREEZE ÎMPREUNĂ FAŢA VIITOARE A COMUNITATII. Locuitorii ştiu ce le lipseşte în comunitatea județeană şi ce ar trebui îmbunătăţit, având posibilitatea de a contribui la luarea deciziilor și generarea soluţiilor.
  • REDĂ OAMENILOR ÎNCREDEREA ÎN POLITICIENI ŞI PERMITE FUNCŢIONARILOR PUBLICI O COOPERARE EFICIENTĂ CU CETĂŢENII. Dacă oamenii vor avea posibilitatea de a se implica constructiv în dezbaterile cu Consiliul Județean Tulcea, nu vor deveni sceptici.
  • ESTE UN IZVOR DE IDEI NOI. Permite valorificarea potenţialului creativ al locuitorilor.
  • DESCHIDE LA NIVEL COMUNITAR DIALOGUL PRIVIND INVESTIŢIILE CELE MAI NECESARE ŞI CEA MAI BUNĂ UTILIZARE A BANILOR PUBLICI. Reflectarea asupra nevoilor fiecărui grup de interese şi asupra dezvoltării întregii comunităţi oferă oamenilor oportunitatea de a clasifica mai bine scara de valori şi de a creşte sensibilitatea socială.
  • APROFUNDEAZĂ RELAŢIA CETĂŢENILOR CU LOCUL UNDE LOCUIESC ŞI FACE RESPONSABILĂ GESTIONAREA PROPRIETĂŢILOR COMUNE. Pentru realizarea fiecărui proiect, trebuie să se identifice cu el o parte suficient de mare a comunităţii – iar conştientizarea faptului că am decis „noi“, reprezintă şi conştientizarea responsabilităţii pentru modul în care proprietatea comună va fi gestionată în viitor.

DE CE SA MA IMPLIC?

  1. Să imi exprim problemele cu care mă confrunt şi să propun soluţii pentru acestea
  2. Să fiu ascultat, înţeles şi să văd că părerea mea chiar contează.
  3. Să imi formulez idei şi iniţiative proprii pentru ca viaţa să fie mai bună şi mai plăcută în județul meu
  4. Să particip efectiv la stabilirea priorităţilor în cheltuirea banilor comunităţii noastre locale.
  5. Să am ocazia de a-mi transforma ideile în proiecte ale comunităţii.
  6. Să particip activ la realizarea şi urmărirea proiectelor.